Nyheter på ryska

Artikel publicerad: 11.03.2022

Tre nordiska tidningar ska ge ut nyheter på ryska. De viktigaste nyheterna ska översättas till ryska i Helsingin Sanomat, Dagens Nyheter och Politiken.

– De som talar ryska måste ha rätt till fri och pålitlig information. Därför ska vi börja ge ut nyheter också på ryska, säger chefredaktörerna för 3 nordiska tidningar.

De 3 tidningar som nu börjar skriva nyheter också på ryska är Helsingin Sanomat i Finland, Dagens Nyheter i Sverige och Politiken i Danmark.

Chefredaktörerna Kaius Niemi, Peter Wolodarski och Christian Jensen säger att den ryska median inte berättar sanningen om kriget i Ukraina.

– Det är viktigt med nyheter som man kan lita på. Alla människor borde få pålitliga nyheter på sitt eget språk. Ryska människor behöver veta hur kriget i Ukraina förstör miljontals människors liv.

Många tidningar och tv-kanaler har stängts i Ryssland. Både ryska och utländska journalister har tagits till fånga. Den ryska median rapporterar nu mest sådant som myndigheterna godkänner.

– Demokratin dör i mörker, säger chefredaktörerna. Det betyder att man måste kunna tala om allting och inte gömma sanningen.

Källa Helsingin Sanomat, bild: Lehtikuva

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)