Också från Finland har man åkt till ”heligt krig”

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 23.04.2019

Det finns inte så mycket jihadism i Finland. Men minst 80 personer från Finland har ändå rest iväg för att kriga i Irak och Afghanistan.

Jihadism betyder kamp för islam eller ”heligt krig”. Jihadistiska rörelser är extrema islamistiska organisationer. De motsätter sig västerländsk samhällsordning och gör terrordåd. Terrororganisationen IS är en sådan.

I början av april kom Finlands inrikesministerium med en utredning om jihadistiska rörelser i Finland. Enligt utredningen har 80 personer rest till Syrien och Irak för att kriga.

Förutom vuxna har också minst 30 barn åkt iväg. En del av barnen har åkt med sina föräldrar. Barnens pappor har tvingat en del barn att resa. Minst 20 av de som har rest är nu döda.

De som har rest för att kriga är jihadister. De har rest för att delta i ett heligt krig. Bland dem som har rest är minst 20 kvinnor. De som har åkt har 14 olika nationaliteter.

Största delen av de kvinnor som har åkt till Syrien är somalier eller finländare som har bytt religion till islam.

Myndigheterna vet inte vilka alla som har åkt iväg för att kriga.

– På 2010-talet blev det mera jihadistisk verksamhet i Finland. Men i vårt land är jihadismen ändå en ganska ovanlig sak, säger forskaren Juha Saarinen.

Från Finland åkte flest människor iväg för att kriga åren 2012-2016. Nu är det inte längre lika vanligt att åka. Terrororganisationen IS är inte heller lika stark längre.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)