Oenighet i Utrikesministeriet om barn i al-Hol lägret

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 11.12.2019

Utrikesministeriet och utrikesminister Pekka Haavisto har råkat i en besvärlig situation. Det är nu mycket diskussion om de finländska barn som finns i lägret al-Hol i Syrien.

I lägret al-Hol har man samlat människor som var med i terrororganisationen IS, alltså islamiska staten. Det finns vuxna och barn från många länder i lägret. En del kommer från Finland.

I både Finland och andra länder har man redan länge diskuterat vad man borde göra med människorna som bor i lägret.

Konflikten i Utrikesministeriet började när tidningen Ilta-Sanomat skrev en artikel om att barnen i al-Hol lägret ska flyttas. Enligt artikeln försöker utrikesminister Haavisto få de finländska barnen bort från al-Hol.

Pasi Tuominen som är konsulchef på Utrikesministeriet ville inte göra som Haavisto planerade. Då flyttade Haavisto Tuominen till andra arbetsuppgifter.

Senare har många anställda på Utrikesministeriet sagt att arbetsklimatet är dåligt på ministeriet. Många anställda anser att det är Haavisto som gör att folk inte trivs.

Hemliga planer

Haavisto har bett Tuominen om ursäkt. Han sade att man har berättat bara lite om planerna, eftersom planerna är hemliga. Planerna är hemliga för att man vill trygga säkerheten för både Utrikesministeriets anställda och för de som bor i al-Hol.

De flesta partierna i riksdagen godkände Haavistos förklaringar. Sannfinländarna kräver ändå att Haavisto ska avgå.

Det finns olika rykten som gäller planerna. Ett rykte säger att både barn och vuxna finländare ska hämtas hem från al-Hol. Tidningen Ilta-Sanomat och Yle berättade att socialarbetarna i Helsingfors redan vet vilka som kommer hem från al-Hol.

Källor Yle, Ilta-Sanomat

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)