Ovanlig vinter i Finland

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 15.01.2020

I södra Finland är vädret ovanligt varmt och snöfritt. I norra Finland finns det ovanligt mycket snö.

Vintern har hittills varit ovanligt varm i södra Finland. Vädret påminner mera om höst, eller kanske vår. I mitten av januari var det över 6 grader varmt på dagen i Helsingfors.

Man kan nästan säga att det inte är vinter. Enligt meteorologerna är det nämligen termisk vinter när dygnets medeltemperatur är under noll en lång tid. Nu är det inte så. Temperaturen sjunker under noll bara då och då på natten, när det är klart väder.

I södra Finland finns ingen snö alls. Gränsen går från Karleby, genom Tammerfors till Villmanstrand. Norr om den linjen finns det snö. I norra Finland finns det till och med ovanligt mycket snö.

I Sodankylä i Lappland finns det mera snö än någonsin. Vid observatoriet i Tähtelä har man mätt snödjupet i över hundra år. På den tiden har det aldrig funnits så mycket snö som nu, så här tidigt på vintern.

Förra veckan var snödjupet där 74 centimeter. Vanligen finns det ungefär 40 centimeter snö i Sodankylä den här tiden på året.

– Vi har redan nu lika mycket snö som vi brukar få på hela vintern. Det säger Kalle Kosonen som kör plogbil i Lappland i en intervju för Yle.

Orsaken till den stora mängden snö i Lappland är lågtrycken. Det har hela tiden kommit nya lågtryck från väst. I norra Finland har det betytt snö och i södra Finland regn.

Början av året har varit ovanligt varmt på flera orter, till exempel i Helsingfors, Uleåborg och Jyväskylä. I Helsingfors har början av januari varit lika mild bara två gånger efter år 1882.

Det blev ändå inget värmerekord förra veckan. Det var över 6 grader varmt i Helsingfors, men rekordet är 8,5 grader. Så varmt var det i Helsingfors den 6 januari 1973. Köldrekordet är från 1987. Den 10 januari 1987 var det 32 grader kallt i Helsingfors.

Källor HS, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)