Överbliven mat ska användas

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, Metro, Kaleva
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 17.08.2016

Det finns redan flera webb-appliktaioner som förmedlar överbliven mat från restauranger till kunder.

Med hjälp av applikationer (appar) i smarttelefoner kan man köpa överbliven mat från många restauranger och hotell. Den överblivna maten är billigare än mat man äter på restaurang.

Redan i januari började man ta tillvara överbliven mat i Uleåborg. Projektet blev mycket populärt. Nu har försöket spritt sig till hela landet.

Lunchrestaurangerna gick med först. Snart kan man också köpa överbliven mat från ställen som serverar frukost. Kunden reserverar en matportion med en app i telefonen. Sen kan han gå efter maten till restaurangen. Portionen är vanligen mycket billigare än det vanliga lunchpriset.

Bra för restauranger och kunder

Både restaurangföretagarna och kunderna gillar det nya systemet. Jaana Honghin har en thailändsk restaurang i Kuopio. Hon berättar att det blir väldigt lite mat över på restaurangen.

– De överblivna portionerna går åt nästan genast efter lunchtiden. Det här är mycket bra. Kunderna får bra mat förmånligt och vår mat behöver inte kastas bort, säger Honghin till Yle.

I Uleåborg kan man köpa överbliven mat med en app och mattjänst som heter ResQ. I Uleåborg är redan tiotals restauranger med i systemet. I appen kan kunden se vilken slags mat som erbjuds och hur många portioner.

Förutom ResQ finns också apparna Lunchie, BuffetGo och Froodly som förmedlar överbliven mat.

Riksdagen behandlar just nu ett lagförslag som skulle tvinga affärerna att dela ut överbliven mat.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)