Paula Risikko är ny talman

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 14.02.2018

Samlingspartiets Paula Risikko valdes till ny talman förra veckan när riksdagen samlades till årets riksmöte.

Tidigare var det Maria Lohela som var talman. När det sannfinländska partiet splittrades och en del av ledamöterna bildade partiet Blå framtid kunde inte Lohela fortsätta som talman. Det är den näst största riksdagsgruppen som har rätt till talmansposten och nu är Samlingspartiet näst störst. Centern är störst i riksdagen.

Talmannen leder diskussionen i riksdagen. Talmannen deltar inte själv i diskussionen. Talmannen får inte heller delta i omröstningarna. Talmannen har inte så mycket politisk makt men han eller hon har en hög position i riket. Talmannen är nummer två i riket, genast efter presidenten.

Den nya talmannen Paula Risikko sade att uppdraget som riksdagens talman inte är något man tackar nej till. Risikko sade att hon vill vara som en värdinna för hela riksdagen. Hon vill sköta om både riksdagens personal och om politikerna som arbetar i riksdagen.

Risikko sade att hon anser att anpassningspensionen som före detta riksdagsledamöter får känns omodern. Hon vill bekanta sig med utredningar som har gjorts om pensionen. Det har gjorts ett medborgarinitiativ om den här pensionen. Många tycker att före detta riksdagsledamöter har för bra förmåner.

Nya ministrar

Risikko var tidigare inrikesminister. Nu tar Kai Mykkänen över som inrikesminister. Anne-Mari Virolainen tar över Mykkänens jobb och blir utrikeshandels- och utvecklingsminister. Bägge ministrarna hör till Samlingspartiet.

Källa HS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)