Pekka Haavisto och Alexander Stubb är populärast

Text: Petri Kiuttu, källor HS, Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 17.10.2023

Pekka Haavisto och Alexander Stubb är de populäraste presidentkandidaterna. De är båda i topp i gallupar som har gjorts av Helsingin Sanomat och Yle.

Pekka Haavisto och Alexander Stubb är de klart populäraste presidentkandidaterna. Haavisto och Stubb har ett klart större väljarstöd än de andra kandidaterna.

Tidningen Helsingin Sanomat och Yle har båda gjort gallupar. De har alltså frågat människor vad det tänker om de olika presidentkandidaterna.

Enligt både Helsingin Sanomats och Yles gallup får Haavisto 51 procent av rösterna om Stubb och Haavisto ställs mot varandra i andra omgången. I Yles gallup får Stubb 49 procent och i Helsingin Sanomats lite mindre, 46 procent.

Fler kvinnor stöder Haavisto, medan fler män stöder Stubb.

Enligt Helsingin Sanomat och Yle är Olli Rehn den tredje populäraste kandidaten. Olli Rehn har ändå ett klart mindre stöd hos väljarna än Haavisto och Stubb.

Den fjärde populäraste kandidaten är Mika Aaltola.

Sedan följer kandidaterna i popularitetsordning: Jussi Halla-aho, Li Andersson, Jutta Urpilainen, Sari Essayah, Harry Harkimo och Paavo Väyrynen.

Helsingin Sanomat och Yle publicerade sina gallupar om presidentvalet förra veckan.

Presidentvalet hålls söndagen den 28 januari 2024. Om ingen av kandidaterna får över hälften av rösterna ordnas en andra omgång. I den andra omgången är bara två kandidater med, de två som har fått mest röster i första omgången.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)