Pensionärerna motionerar mera

Text: Leealaura Leskelä
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 27.04.2016

Pensionering ökar på motionen. När människor inte längre har bråttom med jobbet finns det tid att motionera.

Det här kommer fram i en stor undersökning där man följde med tusentals kommunanställda. De anställa berättade för forskarna hur ofta de motionerade medan de var i arbetslivet och hur mycket de motionerade efter att de hade gått i pension.

Undersökningen visar att pensionärerna motionerade en timme mera per vecka än före pensioneringen. Pensionärerna gjorde flera raska promenader och joggade mera än förut.

Sari Stenholm som är docent vid Åbo universitet är nöjd med resultatet.

– När man är pensionerad har man åtta timmar mera egen tid än förut. Många använder en del av tiden till att motionera, säger Stenholm. Hon är en av forskarna som har undersökt motionsvanorna.

Förutom att pensionärerna har mera tid, har många också mera energi att röra sig.

– De sista åren i yrkeslivet orkar en del människor inte längre motionera, säger Stenholm.

Många människor som har fyllt 60 år märker att den egna konditionen inte är lika bra som förr. Många kan också ha långvariga sjukdomar.

– Nyttomotion i vardagen är ett bra sätt att förbättra sin fysiska kondition och hållas frisk. Nyttomotion kan till exempel vara att sköta hushållssysslor eller jobba i trädgården, säger Stenholm.

Man kan också öka motionerandet  genom att börja med en ny hobby. Många äldre börjar till exempel gå på vattengymnastik.

– När man vill öka motionerandet är det effektivast att att göra det till en del av vardagen. Många äldre par upptäcker till exempel att det är skönt att ta en gemensam promenad varje morgon, säger Stenholm.

Det var universiteten i Helsingfors och Åbo, Arbetshälsoinstitutet, det amerikanska universitetet Harvard och brittiska University College som gjorde undersökningen.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)