Petteri Orpo vill ha en högerregering

Text: Petri Kiuttu, källor STT, Yle
Foto: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa
Artikel publicerad: 28.04.2023

Det blir en högerregering i Finland. Samlingspartiet, Sannfinländarna, Svenska Folkpartiet och Kristdemokraterna deltar i regeringsförhandlingarna.

Petteri Orpo inleder regeringsförhandlingarna i Ständerhuset på tisdag efter första maj. Samlingspartiet, Sannfinländarna, Svenska Folkpartiet och Kristdemokraterna deltar i förhandlingarna.

De partier som deltar i regeringsförhandlingarna är alla borgerliga partier. Det verkar bli en högerregering i Finland. Om förhandlingarna lyckas blir Petteri Orpo statsminister.

Petteri Orpo säger att den viktigaste frågan i regeringsförhandlingarna är Finlands ekonomi. Orpo medger att partierna har olika tankar. Orpo tror ändå att man lyckas få ihop ett regeringsprogram.

– Jag tror att vi kommer att kunna diskutera med andra parter om praktiska saker. Det är helheten som räknas, inte enskilda ärenden.

Samlingspartiet, Sannfinländarna, Svenska Folkpartiet och Kristdemokraterna har olika åsikter om bland annat invandring, EU-frågor, klimatfrågor och miljöskydd.

Petteri Orpos mål är att Finland har en ny regering i juni.

Socialdemokraterna, Centern, De Gröna, Vänstern och Rörelse Nu deltar inte i regeringsförhandlingarna. Dessa partier stannar antagligen kvar i oppositionen, det vill säga de är inte med i regeringen.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)