Pókemon Go är sommarens stora hit

Text: Markku Juusola Källor FNB, Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 17.08.2016

Mobilspelet Pokémon Go blev mycket populärt också i Finland. Nu varnar polisen för att spelet kan orsaka farliga situationer i trafiken.

Spelet Pokémon Go gavs ut i olika delar av världen i början av juli. Spelet blev genast mycket populärt i hela världen, också i Finland.

I spelet fångar man Pokémon- figurer. Spelaren hittar figurerna med sin smarttelefon genom att röra sig från plats till plats. Telefonen vibrerar när man har hittat en Pokémon-figur.

Spelarna jagar figurerna med hjälp av kameran i telefonen. Spelarna går långa vägar när de letar efter figurerna. En del spelare samlas och letar efter figurer tillsammans.

Det kan bli farligt när spelarna stirrar länge i sina mobiltelefoner. Då kanske de inte märker om det kommer en bil eller en cykel.

– Och det är förbjudet att spela Pokémon Go när man kör bil, säger överkommissarie Pekka Höök.

Det är företaget Niantic som har utvecklat spelet Pokémon Go. Företaget samlar in information om tiotals miljoner spelare.

– Vi borde diskutera hur informationen får användas, säger Jarno Limnéll till Yle. Limnéll är professor i cyber-säkerhet.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)