Polisen bötfäller elsparkcyklar

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 15.08.2019

Polisen har gett böter till ungefär tio personer som har kört oförsiktigt med elsparkcyklar.

I våras dök ett nytt slags fordon upp på gatorna i många städer. Det var elsparkcyklar som också kallas elscooters. Vem som helst kan hyra en elsparkcykel och åka med den.

Flera bolag hyr ut elsparkcyklar. Man hyr och betalar hyran med en app i smarttelefonen. Det kostar 1 euro att starta en elsparkcykel, att köra kostar ungefär 25 cent per minut.

För elsparkcyklar gäller samma regler som för vanliga cyklar. Man får köra med dem på cykelvägar men inte på trottoarer. Men alla som använder elsparkcyklar följer inte reglerna. Om man kör oförsiktigt kan det uppstå farliga situationer.

Polisen har nu börjat följa med hur människor kör med elsparkcyklarna. Ungefär tio gånger har polisen skrivit ut böter. Orsaken har varit att man har kört elsparkcykel på trottoaren.

Många olyckor

Elsparkcyklarna är ganska snabba fordon, hastigheten är upp till 25 kilometer per timme.

Elsparkcyklarna är tysta, det gör att man inte hör när de kommer. Det har hänt att elsparkcyklar har krockat med gångare eller fordon som cyklar eller bilar. Polisen uppger att elsparkcykel-olyckor är ganska vanliga. På akutmottagningen i Helsingfors har man i sommar tagit emot 150 personer som har skadats i en olycka med elsparkcykel.

– Elsparkcykelolyckor som leder till skador är vanliga därför att de flesta kör utan hjälm och en del kör dessutom när de är berusade, säger läkaren Aino Salmiheimo i en intervju för Yle.

Beslutsfattarna vill ändå inte förbjuda elsparkcyklarna. Med dem kan man på röra sig i städerna på ett miljövänligt sätt. Man hoppas att människor ska köra försiktigt och börja följa reglerna.

Källor STT, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)