Polisen förberedde sig för terrordåd i Helsingfors

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 21.06.2017

Det var mycket poliser vid Tempelplatsens kyrka i Helsingfors i söndags. Polisen hade fått information om att det kanske skulle utföras ett terrordåd just i den kyrkan.

Det sattes ut betonghinder utanför ingången till kyrkan. Polisen berättade inte så mycket om varför man gjorde så. Det beror på att polisen inte ville skapa panik i onödan. Det är inte säkert att polisens uppgifter var sanna, att någon verkligen planerade något terrordåd vid kyrkan.

Polisen letade efter en person vid kyrkan. Personen var misstänkt för ett brott. Men polisen hittade inte personen. Man vet inte om den här personen var misstänkt för att planera ett terrordåd.

Auvo Naukkarinen är kyrkoherde i Tölö finska församling. Han sade i Helsingin Sanomat att Tempelplatsens kyrka skyddades med betonghinder för att polisen rekommenderade det.

Terrorismforskare Leena Malkki från Helsingfors universitet sade till Yles nyheter att det polisen gjorde tyder på att man försökte förhindra ett terrorbrott. Polisen ville kanske också signalera att också i Finland är man beredd på terrorism.

I Finland har man inte tidigare stängt någon sevärdhet på grund av terrorismhot. Enligt den information Centralkriminalpolisen har gett är risken för terror ändå verklig också i Finland.

Skyddspolisen, meddelade i förra veckan att risken för terrordåd nu är större än förut i Finland.

– Terrorhotet är allvarligare än förut. Tidigare var Finland neutralt och okänt. Nu riktas propaganda också mot Finland. Finland ses som än fiende av terrororganisationen IS på samma sätt som andra västländer, säger Pekka Hiltunen, specialforskare vid Skyddspolisen.

Skyddspolisens chef Antti Pelttari säger ändå att Finland fortfarande är ett av de tryggaste länderna i världen.

Källor HS, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)