Polisen har en misstänkt för stora dataintrånget

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, IS, HS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 02.11.2022

Centralkriminalpolisen tror nu att de vet vem som stal personuppgifter från psykoterapicentret Vastaamo. Polisen tror att den skyldiga är en finländsk man.

Psykoterapicentret Vastaamo hade många klienter som fick psykoterapi. För två år sedan stals information om 30 000 klienter från Vastaamo. Psykoterapicentret Vastaamo fick sedan sluta med verksamheten.

Polisen misstänker en 25-årig finländsk man för brottet. Mannen finns just nu i något annat land. Polisen har gett en europeisk häktningsorder på mannen. Han kan alltså tas fast också i något annat land.

Den misstänkta mannen har gjort många brott förut. Han har flera gånger dömts för dataintrång. Han har hackat datorer och kommit åt information som inte är hans. Han har också bland annat orsakat ett falskt bomblarm på ett flygplan som hörde till American Airlines.

Den misstänkta mannen säger att han inte är skyldig till dataintrånget och informationsstölden hos psykoterapicentret.

Den som hackade psykoterapicentrets datorer fick tag på över 30 000 klienters uppgifter. Personen skickade sedan e-post till en del av klienterna och krävde pengar.

Informationen som stals från psykoterapicentret var personlig och känslig. Där stod bland annat vilka saker klienterna hade talat om med terapeuterna. Det stora dataintrånget har fått mycket uppmärksamhet och upprört många människor.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)