Polisen letade efter bevis i skärgården

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 26.09.2018

Under veckoslutet gjorde polisen flera husrannsakningar i Åbolands skärgård. Polisen utreder ett företag som man misstänker har begått flera ekonomiska brott.

Hela hundra personer, både poliser och personal från gräns- bevakningen deltog i operationen. Myndigheterna använde både polisbilar och båtar. Människor blev överraskade över hur stor polisoperationen var.

Polisen undersökte flera byggnader på olika hålla i sydvästra Finland och i Åbolands skärgård. Därför behövdes många människor. Polisen har inte sagt vilket företag de undersökte. Många journalister har ändå räknat ut att det är Airiston Helmi.

Troligen ekonomiska brott

Företaget har köpt mark och byggt hus på flera ställen i Åbolands skärgård. Man vet inte säkert vad företaget sysslar med.

Polisen misstänker att företaget utnyttjas till att tvätta pengar. Det betyder att pengar som man har fått på något olagligt sätt placeras i företaget. När pengarna går vidare via företaget vet man inte längre varifrån de har kommit.

En del av ägarna i Airiston Helmi är ryska medborgare. Polisen har begärt två personer häktade, den ena är rysk medborgare den andra estnisk.

Källor Yle, HS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)