Poliser bar bort Greta Thunberg

Text: Maria Österlund, källor HBL, Yle, HS
Foto: Lehtikuva / Mikko Stig
Artikel publicerad: 26.06.2024

Ungefär tusen personer samlades i centrum av Helsingfors för att demonstrera för klimatet. Den rikssvenska aktivisten Greta Thunberg deltog i demonstrationen.

Nätverket Elokapina ordnade en demonstration i Helsingfors på tisdagen. Ungefär tusen personer deltog och demonstrerade för klimatet.

Demonstranterna kräver att staten slutar ge stödpengar till företag som skadar miljön. Sådana företag är till exempel flygbolag och rederier som använder fossilt bränsle.

Den svenska aktivisten Greta Thunberg deltog i demonstrationen i Helsingfors. Hon höll ett tal utanför riksdagshuset.

-Hur många gånger måste vi säga det här innan makthavarna lyssnar, sade Thunberg.

Efter demonstrationen vid riksdagshuset flyttade sig demonstranterna längs Mannerheimvägen mot Brunnsgatan. Där satte de sig på vägen och stoppade trafiken.

Demonstranterna sade att det är svårt att få uppmärksamhet bara genom att demonstrera. Därför stoppar de trafiken. Då får demonstrationen mycket mera uppmärksamhet och journalister skriver om det.

På kvällen efter klockan 18 sade polisen att demonstrationen skulle vara slut. Polisen uppmanade demonstranterna att ge sig iväg. Poliserna började bära bort demonstranter som vägrade gå bort från gatan. En av demonstranterna som bars bort var Greta Thunberg.

Vid 20-tiden löpte trafiken igen som vanligt i centrum av Helsingfors.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)