Poststrejken fortsätter

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 25.11.2019

Det blev ingen lösning i postkonflikten under veckoslutet. Posten kan fortsätta strejka fram till jul. Stödstrejker stör både buss- och flygtrafiken.

Fyra personer som kan mycket om kollektivavtal försökte på söndagen komma med en lösning på postkonflikten. Förslaget hade dugt åt postens arbetstagare och åt bolaget Posti. Men Medieförbundet sade nej.

Efter det meddelade fackförbundet PAU att poststrejken fortsätter ända till jul. Många andra fackförbund ordnade också strejker på måndagen. Med strejkerna ville de stöda postens arbetstagare. Busschaufförerna strejkare. Också många anställda på flygplatsen strejkade. Strejkerna störde både busstrafiken och flygtrafiken.

Konflikten om postens paketsorterares löner är mycket invecklad. Bolaget Posti vill byta kollektivavtal för 700 paketsorterare. Arbetstagarna säger att det leder till att 700 arbetstagare får klart sämre lön.

Det här kallas för kollektivavtalsshopping. Med det menar man att en arbetsgivare flyttar arbetstagare från ett kollektivavtal till ett annat som är billigare. Det leder till att arbetstagarnas löner blir lägre och villkoren blir sämre. För företaget är det bra eftersom det då går mindre pengar till löner.

Källor Yle, STT

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)