Presidentens slott fylldes igen av festande människor

Text: Markku Juusola, källa Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 08.12.2015

Söndagen den 6 december firade hela Finland självständighetsdag. Den här gången var 1 800 personer inbjudna till festen på Presidentens slott.

Temat för årets slottsfest var finländsk kultur. Därför var många av gästerna konstnärer. På slottet spelades mycket musik av Jean Sibelius, Toivo Kärki och Tapio Rautavaara. Dessa tre firar alla jubileum i år. Det är 150 år sedan Sibelius föddes och 100 år sedan Kärki och Rautavaara föddes.

Än en gång var många av gästerna på slottet krigsveteraner. Presidentparet fick lyssna när veteraner från Simo sjöng Veteranens kvällssång. De blev bägge rörda.

Också många före detta backhoppare var bjudna till festen, bland andra Toni Nieminen, Jari Puikkonen och Matti Nykänen.

Nästan hälften av alla finländare tittade på tv-sändningen från slottsfesten. I medeltal var antalet tittare 2,3 miljoner, berättade Yle. Ungefär klockan åtta på kvällen tittade hela 2,6 miljoner. Det är rekord för 2000-talet.

-Finland behöver gemensamma, positiva upplevelser. Självständighetsdagen och festen på slottet motsvarar det behovet, säger Marko Krapu som är producent på Yle. Han var ansvarig producent för programmen från självständighetsdagen.

Tv-tittarna fick rösta på den bäst klädda personen på slottsfesten. Bland kvinnorna fick skådespelerskan Tiina Lymi mest röster. Hon var klädd i en korsettinspirerad aftonklänning. Den här dräkten är dramatisk, tyckte modeexperten Sami Sykkö.

Bland herrarna var det programledaren Arman Alizad som fick flest röster. Alizads kostym var inspirerad av filmfiguren James Bond.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)