Priserna stiger nu snabbt

Text: Markku Juusola, källor Yle, Helsingin Sanomat
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 03.06.2022

Den här våren har priserna stigit snabbt. Högre priser påverkar särskilt människor som är fattiga.

När priset på varor och tjänster stiger kallas det inflation. Man kan då köpa mindre än tidigare för samma summa pengar.

Under ganska många år steg priserna väldigt lite i Finland. Vi vande oss vid att inflationen var låg, kanske bara 1-2 procent per år.

Men i år har situationen förändrats. Nu har priserna stigit över fem procent.

Den största orsaken till att priserna stiger är att Ryssland har anfallit Ukraina. Det här inverkar direkt till exempel på priset på spannmål, till exempel vete. Ukraina säljer vanligen mycket spannmål till andra länder. På grund av kriget kan inte Ukraina sälja spannmål till länder som vill köpa. Det här leder till att efterfrågan på spannmål stiger och att priset på spannmål därför stiger.

Det behövs spannmål till många slags mat. Det här leder därför till att maten blir dyrare. Till exempel broilers äter spannmål. Därför blir broilerkött nu dyrare i butiken.

Dyrt bränsle för att andra priser stiger

Också bränsle har blivit dyrare på grund av Rysslands militära anfall. Västländerna har slutat handla med Ryssland på grund av kriget. Västländerna slutar köpa till exempel olja och naturgas av Ryssland. I stället börjar västländerna använda annan energi. De nya energikällorna är åtminstone till en början dyrare än oljan och gasen från Ryssland.

Västländerna köper nu gas och olja från andra länder än Ryssland. När efterfrågan ökar stiger priserna.

När priset på bränsle stiger märks det genast på bensinstationerna. I Finland kostar bensinen redan över 2 euro och 50 cent för en liter.

Det behövs olja och naturgas vid tillverkningen av många varor. Därför kommer nästan allting att bli dyrare ganska snart.

Allt fler behöver mathjälp

Att priset på mat har blivit högre märks också i mathjälpen, där överbliven mat från butikerna delas ut. Vanligen är det arbetslösa, pensionärer och ensamförsörjare som köar efter gratis mat.

Nu är det allt fler som har ett arbete som också hämtar mat när det delas ut. Det är alltså människor som har jobb, men låg lön och därför har svårt att få pengarna att räcka till. Det här berättar tidningen Helsingin Sanomat.

 

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)