Priserna stiger snabbt

Text: Petri Kiuttu, källa Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 17.08.2022

Det pratas mycket om inflation. Inflation betyder att priserna stiger och köpkraften blir sämre. Det går inte att köpa lika mycket för samma pengar som tidigare.

Inflationen, alltså prisuppgången, är hög i hela världen. Priserna stiger också i Finland. Inflationen var senast lika snabb på 1980-talet.

Bränslet blev väldigt dyrt under våren. I augusti har bränslepriset ändå sjunkit litet. Bensinen kostar nu drygt två euro per liter. Diesel kostar ungefär två euro per liter.

Det finns flera orsaker till att bränslepriset sjunkit litet. En orsak är att råoljan nu är billigare. Bensin görs av råolja.

En annan orsak är att Finlands regering tillfälligt sänkt distributionsskyldigheten för de företag som säljer bränsle. Det betyder att bränsleföretagen har lite lättare att sänka priset  på bensin och diesel.

Många människor har dessutom minskat på körandet eftersom bränslet är så dyrt. Priset sjunker när människor köper mindre bränsle.

Också mat och el är dyrare

Priset på mat har också stigit mycket. Maten har på ett år blivit mer än 12 procent dyrare. Till exempel kaffe, fisk, mjöl och ägg är nu mycket dyrare än för ett år sedan.

Priset på energi har stigit särskilt högt. Världens energikris påverkar också Finland. Enligt experter kan nästa vinter bli svår. Om det blir väldigt kallt i Finland kan energipriset bli väldigt högt.

Olkiluoto 3 kraftverk
Kärnkraftverket Olkiluoto 3 har testats under våren 2022. Kraftverket kommer troligen att vara i full gång i slutet av detta år. Om Olkiluoto 3 börjar producera el i december kommer Finland att ha tillräckligt med energi för nästa vinter.

Olkiluoto 3 kan rädda vintern

Ingen vet ännu om naturgasen och elen räcker nästa vinter. Finland importerar inte längre naturgas från Ryssland.

Osäkerheten leder till att priset på energi stiger. Experter säger att både inflationen och energipriset kan stiga under vintern.

Många hoppas därför att kraftverket Olkiluoto 3 kan köras igång ännu detta år. Det är mycket bra för Finlands energiförsörjning om Olkiluoto 3 börjar fungera snart.

Testningen av Olkiluoto 3 försenades igen i augusti. Olkiluoto 3 borde vara igång i december. Ursprungligen skulle kraftverket vara färdigt redan år 2009. Olkiluoto 3 kan producera  nästan en sjättedel av all el i Finland.

Olkiluoto 3 är Finlands femte kärnkraftverk. Två av Finlands kärnkraftverk finns i Lovisa och tre i Olkiluoto söder om Björneborg.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)