Problem vid finsk-ryska gränsen

Text: Petri Kiuttu, källor Kaleva, Lännen Media
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 03.02.2016

Det kommer många asyl-sökande över gränsen från Ryssland till Finland. Flyktingarna kommer till Finland via gränsövergångarna i Lappland.

Det har kommit flera hundra asylsökande från Ryssland till Finland. De asylsökande är från 23 olika länder. Många av de asylsökande har bott i Ryssland i flera år. Ryssland har inte tidigare släppt människor över gränsen om de inte har pass och visum.

Det har kommit asylsökande också till Norge från Ryssland. Nu har Ryssland meddelat Norge att landet inte tar tillbaka asylsökande som har kommit från Ryssland.

De finska myndigheterna är oroliga över att de inte kan övervaka östgränsen om mängden flyktingar ökar. Gränsbevakningen säger att det blir svårt om det börjar komma asylsökande över hela östgränsen, från norr till söder. Finland och Ryssland har en gemensam gräns som är 1 300 kilometer lång.

Finland har förhandlat med Ryssland om problemet vid den gemensamma gränsen. Inrikesminister Petteri Orpo träffade Rysslands inrikesminister Vladimir Kolokoltsev i förra veckan. Statsminister Juha Sipilä träffade för sin del Rysslands premiärminister Dimitrij Medvedev i fredags.

Medvedev har lovat Finland att gränsproblemen ska rättas till. Enligt Medvedev har man inte medvetet gjort något annorlunda för att skapa detta problem. Medvedev anklagade ändå EU för flyktingproblemet. Enligt Medvedev för EU kortsiktig politik och är delvis skyldig till att stabiliteten i Mellanöstern har rubbats.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)