Ledare: Putin startade krig, världen fördömer

Text: Petri Kiuttu
Foto: Laura Oja
Artikel publicerad: 01.03.2022

Ryssland anföll Ukraina den 24 februari. Det ryska anfallskriget har nu varat i sex dagar. Man anade att Ryssland kanske anfaller Ukraina, men trots det var det en överraskning att det blev ett så stort och förödande krig.

Finlands president Sauli Niinistö har sagt att nu ser vi bara krigets kalla ansikte. Med det menade Niinistö troligen att västländernas förhandlingar med Ryssland inte gav något resultat och att Ryssland troligen redan i förväg hade bestämt att det blir krig.

Nu vet vi att Vladimir Putins Ryssland inte respekterar internationella att Putin inte bryr sig om vad resten av världen anser.

Rysslands attack är helt förkastlig och ofattbar. Det är verkligt svårt att förstå det Putin gör.

Nu står Ryssland ensamt. Västländerna har satt upp stränga sanktioner som gör det svårt eller helt förhindrar Ryssland från att göra saker med de demokratiska länderna i världen. Situationen är också svår för alla ryssar som får en allt besvärligare vardag.

Nu måste vi hålla oss lugna och försöka förhandla med Ryssland. Samtidigt måste vi hjälpa ukrainarna på alla sätt. Vi måste också försöka förhindra att kriget sprider sig.

Putin är Rysslands envåldshärskare. Ingen vet vad som kan hända i Ryssland i framtiden.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)