Regeringen fick förtroende – SFP fick kritik

Text: Maria Österlund, källor HBL, Yle, HS
Foto: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Artikel publicerad: 11.09.2023

På fredag förra veckan röstade riksdagen om regeringens förtroende. Regeringen fick förtroende och kan fortsätta. Men partiet SFP fick kritik för att alla dess ledamöter inte röstade för alla ministrar.

Hela sommaren har det varit mycket diskussion om rasism och hatprat. Det har kommit fram att flera av Sannfinländarnas ministrar har sagt eller skrivit fula saker om andra människor. Vissa saker har varit rasistiska.

För SFP, alltså Svenska folkpartiet blev situationen svår. SFP är känt som ett liberalt parti som till exempel är för mera invandring. En del av partiets medlemmar ansåg att SFP inte borde vara med i samma regering som Sannfinländarna. En del av SFP:s medlemmar har sagt att Sannfinländarna är ett rasistiskt parti.

I augusti ger SFP:s Eva Biaudet en intervju till tidningen Helsingin Sanomat. Där säger hon att hon vill att SFP lämnar regeringen.

I slutet av augusti kom regeringen med ett dokument om hur regeringen ska arbeta mot rasism. SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson säger att det är en bra sak. Henriksson som är undervisningsminister anser att SFP kanske kan fortsätta i regeringen.

På fredag förra veckan föreslog oppositionspartier misstroende mot regeringen. Riksdagen fick rösta om tre saker: Om man har förtroende för finansminister Riikka Purra från Sannfinländarna. Om man har förtroende för näringsminister Wille Rydman från Sannfinländarna. Och till slut om man har förtroende för regeringen.

Riksdagen röstade för förtroende alla tre gånger. SFP:s Eva Biaudet röstade ändå blankt för Riikka Purra och Wille Rydman. Det betyder att hon inte har förtroende för dem.

Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra var arg efteråt. Hon ansåg att det var fel av Eva Biaudet att inte ge alla ministrarna i regeringen sitt stöd. Det är vanligen så att när ett parti är med i regeringen så röstar alla dess riksdagsledamöter för regeringens alla förslag.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson var ändå ganska nöjd efter omröstningen. Hon sade att det viktigaste var att Eva Biaudet inte röstade mot regeringen.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)