Regeringen har enats om utgifterna

Text: Maria Österlund, källa Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 14.09.2016

För en dryg vecka sedan kom regeringen överens om förslaget till budget för Finland för nästa år. Flera saker blir dyrare för finländarna, men något blir också billigare.

Budgeten är en plan över hur staten ska få in pengar och hur pengarna ska användas. Regeringen räknar med att staten använder 55 miljarder euro nästa år.

Alla de pengarna får man inte in via skatter och avgifter. Finland måste också låna mera pengar. Finland ska låna sex miljarder euro nästa år.

Det är ändå meningen att staten småningom ska sluta låna pengar. Det är därför många nedskärningar har gjorts. Staten försöker helt enkelt spara pengar.

Regeringen försöker på olika sätt minska arbetslösheten. De arbetslösa ska få mera stöd att hitta jobb.

Det blir ändringar på en del bidrag så att det ska bli mera lockande att skaffa ett jobb. Tiden en arbetslös få inkomstrelaterad ersättning blir kortare. I fortsättningen ska en arbetslös få den högre ersättningen bara i 400 dagar. I dag är det 500 dagar.

Godisskatten sjunker

Barnfamiljerna är säkert glada över att dagvårdsavgifterna inte ska höjas nästa år. Det fanns ett förslag om att höja avgifterna, men regeringen ångrade sig.

Den som har ett lönearbete kan glädja sig över att skatten sjunker. Inkomstskattern sänks med 0,6 procent. Det betyder att det blir lite mera kvar i handen av lönen.

Bilskatten ska sänkas, men i stället höjs bränsleskatten. Regeringen föreslår också en helt ny båtskatt. Den som har en båt med stor motor ska betala skatt.

Den som gillar sött kan glädja sig, godis och glass kanske blir billigare. Skatten för sötsaker och glass ska sänkas. Det här är en sak som EU har krävt.

De som studerar ska börja få bättre bostadsbidrag, men i stället ska studiepenningen sänkas.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)