Regeringen kom med ny utredning om säkerheten

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 20.04.2022

Förra veckan kom regeringen med en ny utredning som handlar om Finlands säkerhetspolitik. I den skriver man om hur säkerheten har förändrats i Europa och vad Finland kan göra.

I utredningen beskriver man situationen i världen. Enligt utredningen har säkerheten i Europa och Finland förändrats efter att Ryssland anföll Ukraina. Man beskriver de alternativ Finland har i den nya situationen.

Tanken är att utredningen om säkerheten ska vara en grund när man diskuterar och fattar beslut, om Finland ska ansöka om medlemskap i Nato eller inte. Nato är en militär försvarsallians.

Utredningen säger inte om Finland borde gå med i Nato. Men i utredningen står det att situationen kring Östersjön blir stabilare om Finland och Sverige blir Nato-medlemmar.

Matti Pesu är forskare på Utrikespolitiska institutet. Han anser att utredningen är försiktigt positiv till ett Nato-medlemskap.

– Ja visst finns här en sådan ton. Men utredningen eller redogörelsen kommer också med andra alternativ. Ett alternativ är att Finland bildar en försvarsallians med Sverige. I utredningen står det ändå att en allians med Sverige inte kan jämföras med medlemskap i Nato, säger Matti Pesu i en intervju för STT.

President Sauli Niinistö säger att Finland fattar beslut om en Nato-ansökan före Natos toppmöte. Nato håller toppmöte i Madrid i Spanien i slutet av juni. Också statsminister Sanna Marin säger att Finland de kommande veckorna fattar beslut i Nato-frågan.

Riksdagen ska diskutera utredningen och Finlands säkerhetspolitiska situation den här veckan.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)