Regeringen presenterade sitt dokument mot rasism

Text: Petri Kiuttu, källa Yle
Foto: Lehtikuva / Markku Ulander
Artikel publicerad: 05.09.2023

I slutet av augusti presenterade regeringen sitt nya styrdokument mot rasism och diskriminering. Här står det hur regeringen ska jobba för att stoppa rasism.

Dokumentet heter officiellt regeringens meddelande om främjande av likabehandling, jämställdhet och icke-diskriminering.

Regeringen har kommit överens om hur man ska jobba för att stoppa rasism. Statsminister Petteri Orpo säger att alla ministrar har kommit överens om att jobba för de saker som regeringen nu tillsammans har bestämt. Ministrarna i regeringen ska ta avstånd från rasism och jobba för att stoppa rasism.

Regeringen ska också starta ett program som ska utveckla jämställdhet och likabehandling i skolor. Regeringen vill att fler barn från invandrarfamiljer är med i småbarnspedagogiken. Idag är det vanligt att många barn från invandrarfamiljer är hemma och inte deltar i småbarnspedagogiken.

I sitt meddelande tar regeringen också ställning till hatretorik och hets mot folkgrupp. Regeringen vill hindra hets och hat mot judar, kristna, muslimer och andra religiösa grupper. Regeringen vill också att det ska bli olagligt att förneka Förintelsen. Det ska alltså bli olagligt att säga att nazisterna inte dödade judar i stora mängder. Nazisterna mördade sex miljoner judar i Europa. En del människor säger att det inte är sant.

Riksdagen ska behandla regeringens meddelande den här veckan. Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson hoppas att partiets alla riksdagsledamöter stöder regeringen.

I lördags sade Henriksson i tv-programmet Ykkösaamu att den första tiden i regeringen har varit svår för Svenska folkpartiet (SFP). Hon sade att partiet under sommaren diskuterade om man borde lämna regeringen. SFP har stridit med sannfinländarna. I tv-programmet sade Henriksson att hon nu vill att regeringen får arbetsro.

Partierna Samlingspartiet, Sannfinländarna, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna är med i regeringen.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)