Regeringsförhandlingarna fortsätter

Text: Petri Kiuttu, källa Yle
Foto: Lehtikuva / Markku Ulander
Artikel publicerad: 23.05.2023

Regeringsförhandlingarna fortsätter. Fyra partier förhandlar nu om skatterna. Det är Petteri Orpo som leder regeringsförhandlingarna på Ständerhuset i Helsingfors.

Partierna Samlingspartiet, Sannfinländarna, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna är med i regeringsförhandlingarna.

De här partierna har diskuterat många saker. Partierna säger att deras mål är att 100 000 fler människor än nu ska ha arbete i Finland i framtiden. Petteri Orpo som leder regeringsförhandlingarna säger att Finlands ekonomi blir mycket bättre om det finns fler arbetsplatser. Alla fyra partier är eniga om att Finland måste spara mycket pengar.

I sin valkampanj sade Samlingspartiet att man borde spara in sex miljarder euro på Finlands utgifter. Petteri Orpo säger att det är svårast att spara på social- och hälsovårdsservicen. Man blir tvungen att förnya systemet som gäller social- och hälsovård.

Experter tror att den nya regeringen kommer att skära ner på en del förmåner och på bostadsstödet. Det är också möjligt att regeringen förkortar den tid en person kan få förtjänstbunden arbetslöshetsersättning.

Samlingspartiet har sagt att man vill sänka inkomstbeskattningen. Samlingspartiet säger att staten kan få in pengar genom att höja skatter på varor som anses vara skadliga. Man kan till exempel höja skatten på tobak.

Sannfinländarna vill inte att man sänker inkomstskatten. Sannfinländarna anser att man inte kan sänka skatterna eftersom staten har mycket skulder.

Partierna är oeniga om vad man ska bestämma om Finlands invandrarpolitik. Också när det gäller klimatet tänker partierna olika.

Vid regeringsförhandlingarna bestämmer man också vilka ministeruppdrag de olika partierna får i den nya regeringen.

Regeringsförhandlingarna har pågått i över tre veckor. Petteri Orpo hoppas att partierna ska kunna komma överens och bilda en ny regering till midsommar.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)