Rekordmånga är arbeslösa

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, HS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 04.11.2015

Sysselsättningsläget i Finland är dystert. Arbetsministeriet säger att närmare tio procent av finländarna är arbetslösa.

Antalet arbetslösa arbetssökande är på väg mot ett nytt rekord. I oktober fanns det 355 000 arbetslösa arbetssökande. Nästa år är de troligen 370 000.

Arbetsministern tror att Finlands sysselsättningsläge blir ännu sämre  nästa år. Det här beror delvis på att det också i servicebranschen finns allt färre jobb. Tidigare har det funnits jobb i den branschen.

En allt större del av de arbetslösa har varit utan jobb länge. I år finns det 110 000 sådana. Det är inte längre bara äldre och personer som just blivit klara med utbildningen som är utan arbete länge. Nu är finländare i alla åldrar utan jobb i långa perioder.

Antalet lediga jobb ökade Fastän antalet arbetslösa ökar finns det också lediga arbetsplatser. I somras ökade till och med antalet lediga jobb. Problemet är att de lediga jobben och de arbetssökande inte passar ihop. Det finns inte lämpliga arbetssökande till de lediga jobben.

Forskningschef Heikki Räisänen på Arbetsministeriet är bekymrad över att arbetslösheten ökar.

– När människors kunnande blir föråldrat finns det inte längre jobb för dem på arbetsmarknaden, säger Räisänen i Helsingin Sanomat.

Arbets- och näringsbyråerna som kallas TE-tjänsten, hjälper de arbetslösa. Arbetsminister Jari Lindström säger att arbets- och näringsbyråerna försöker förbättra arbetssökandet genom digitalisering och effektivering.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)