Resebegränsningarna fortsätter

Text: Riia Lamminmäki
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 03.12.2020

På grund av coronavirus-begränsningarna kan inte alla turister resa till Finland.

Finlands regering beslutade förlänga inresebegränsningarna fram till den 13 december.

Det betyder att det inte går att resa fritt till Finland från alla länder.

Inresebegränsningarna har gjorts på grund av coronaviruset. Begränsningarna används för att förhindra spridning av viruset från utlandet.

Finland har mindre coronavirus än många andra länder. Viruset har dock på nytt spridit sig i Finland de senaste veckorna. Coronaviruset sprider sig särskilt snabbt i Nyland.

Just nu är det endast från följande länder som människor kan komma till Finland utan karantän: Thailand, Japan, Sydkorea, Singapore, Australien, Nya Zeeland, Rwanda och Vatikanen. Det går inte att komma till Finland från andra länder för semester.

De som arbetar i Finland kan resa till Finland från Sverige och Estland utan karantän. Och de som bor i norr nära den svenska eller norska gränsen kan resa över gränsen till Finland. Man får till exempel åka över gränsen till en butik eller till en läkare.

Finländare som är utomlands får alltid resa hem till Finland. Det går också att resa bort från Finland om lagen inte särskilt förbjuder det. Regeringen rekommenderar ändå att finländarna inte ska resa till de länder som har begränsningar.

Många länder har också sina egna begränsningar. Från en del länder får man inte resa till Finland. Finländarna kan alltså inte resa till alla länder.

Begränsningarna gör det svårare för turistföretagare. Hotellen har till exempel inte tillräckligt många kunder eftersom turister inte får resa till Finland.

Källor Statsrådet, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)