Restauranger och kaféer får igen hålla öppet

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 01.06.2020

Den första juni på morgonen blev det igen tillåtet för restauranger och kaféer att öppna. Restauranger och kaféer har varit stängda i två månader på grund av coronaviruset.

Restauranger, kaféer och barer har nu igen öppnat sina dörrar. Restauranger får hålla öppet till klockan 23 på kvällen. Restaurangerna måste ändå sluta sälja alkoholdrycker redan klockan 22. Nattklubbar tvingas hålla stängt fortfarande.

Riksdagen godkände att restaurangerna får öppna om de följer begränsningarna. Restaurangerna får inte ta in lika många kunder som förut. Begränsningarna behövs för att coronaviruset inte ska sprida sig på restaurangerna. På uteserveringarna finns det ändå inte likadana begränsningar för hur många kunder där får sitta.

Museer och siminrättningar öppnar

Många andra coronabegränsningar ändrades också på måndagen. Nu får till exempel museer, siminrättningar, idrottsplatser och allmänna bastur öppna igen.

Nu är det igen tillåtet för 50 personer att samlas till exempel till en fest. Tidigare fick högst tio personer samlas. Begränsningen för hur många som får samlas gäller inte nöjesparker och djurparker. Begränsningarna gäller inte heller för lekplatser för barn.

Coronasituationen är bra i Finland

Det är möjligt att nu ha mindre stränga coronabegränsningar eftersom smittan inte sprider sig så snabbt i Finland. På måndagen berättade man att sjukvårdsmyndigheterna hade hittat 26 nya fall av coronasmitta på ett dygn. Myndigheterna känner till sammanlagt 6 885 fall av coronasmitta i Finland. 320 personer har dött av sjukdomen covid-19 som coronasmitta kan leda till.

Myndigheterna säger att det är viktigt att följa reglerna. Vi ska vara noga med att tvätta händerna. THL:s överläkare Taneli Puumala säger i en intervju för Yle att vi också ska komma ihåg att hålla trygga avstånd till andra människor.

– Jag är glad och nöjd över att vi kan ta bort de strängaste begränsningarna. Den här våren har varit tung för många. Men jag vill ändå påminna om att vi ska fortsätta med att hålla avstånd. Det är också viktigt att tvätta händerna.

Källa Yle

 

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)