Riksdagen godkände Finlands Nato-medlemskap

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, HS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 02.03.2023

Riksdagen har godkänt Finlands Nato-medlemskap. Riksdagen röstade om medlemskapet på onsdagen.

Finland är nu redo att gå med i Nato. Finlands medlemskap accepteras när alla Nato-länder accepterar Finlands medlemskap.

Finlands riksdag röstade om frågan på onsdagen. 184 riksdagsledamöter stödde medlemskapet. Sju riksdagsledamöter röstade emot.

De som röstade emot ett Nato-medlemskap är riksdagsledamöter från Vänstern. Ano Turtiainen motsätter sig också att Finland går med i Nato. Mika Niikko från Sannfinländarna röstade blankt.

Riksdagen beslöt i maj förra året att Finland ska ansöka om medlemskap i Nato. Orsaken till detta beslut var Rysslands anfall mot Ukraina. Finland vill inte vara ensam om Ryssland fortsätter kriget.

28 Nato-medlemsländer har accepterat Finlands medlemskap. Turkiet och Ungern har ännu inte accepterat Finlands medlemskap.

Ungern behandlar Finlands ansökan

Behandlingen av Finlands NATO-ansökan startade i går i Ungern.  Ungerns parlament behandlar också Sveriges Nato-ansökan. Ungern uppskattar att behandlingen kan ta upp till en månad. Ungern planerar att skicka tjänstemän till Finland och Sverige för att diskutera NATO-medlemskap.

Finland och Sverige har kritiserats i det ungerska parlamentet. Några ledamöter i det ungerska parlamentet säger att Finland och Sverige har förolämpat Ungern för att länderna har kritiserat Ungerns rättsstat. Ungerns premiärminister Viktor Orbán har sagt att han stöder Finlands och Sveriges medlemskap.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)