Riksdagen godkände ny lag om sexualbrott

Text: Maria Österlund, källor HBL, HS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 29.06.2022

Finland ska få en ny lag som bestämmer om vilka sexuella handlingar som är brottsliga. Riksdagen godkände lagförslaget i måndags.

Finland får nu en så kallad samtyckeslag. Det här betyder att personer som ska ha sex med varandra måste kolla att också den andra vill ha sex. Personen måste säga ja eller på annat sätt visa att den vill ha sex. Om personen inte ger sitt samtycke, alltså inte säger ja eller visar att den vill ha sex, får man inte ha sex. Då är sexet våldtäkt.

Det finns också andra ändringar i den nya lagen om sexualbrott. Enligt den nya lagen kan barn som är yngre än 16 år inte ge samtycke till sex med en vuxen person. Det hjälper alltså inte för en vuxen att säga att den unga personen också ville ha sex. Det är ändå våldtäkt, som är ett allvarligt brott. Det här leder till att straffen för sexualbrott mot barn blir strängare.

Enligt den nya lagen blir det också brottsligt att sprida sexuella bilder av någon annan utan lov. Det är alltså ett brott att publicera en sexuell bild av någon annan på nätet utan personens lov.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson är glad över att den nya lagen om sexualbrott godkändes på måndagen.

– En reform av sexualbrottslagstiftningen har varit ett stort och viktigt projekt för mig som justitieminister. Jag ville verkligen att arbetet skulle bli färdigt under den här regeringsperioden, sade minister Henriksson i HBL.

– Lagen är en viktig sak för jämställdheten och den är viktig för Finlands kvinnor och barn. Lagen gör det också lättare att ingripa i sexualbrott som sker på internet, sade hon.

Den nya sexualbrottslagen träder i kraft vid årsskiftet.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)