Riksdagen godkände vårdreformen

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 24.06.2021

Det blir en vårdreform. Onsdagen den 23 juni godkände riksdagen regeringens förslag till vårdreform.

Arbetet med att organisera om hälsovården och socialvården har pågått länge. I över 15 år har Finlands olika regeringar jobbat med olika förslag till en vårdreform. Inga förslag har ändå godkänts, förrän nu.

På onsdagen röstade riksdagen om vårdreformen. Det blev 105 röster för och 77 röster emot. 17 riksdagsledamöter var borta och röstade inte.

Tanken med vårdreformen är att människor i hela Finland ska ha lika bra möjlighet att få vård. Hittills har det varit bättre i en del kommuner och sämre i andra.

I framtiden är det inte längre kommunerna som ordnar hälsovård och socialvård för sina invånare. Det ska grundas 21 nya välfärdsområden som organiserar vården. Enda undantaget är huvudstaden Helsingfors. Helsingfors ansvarar också i fortsättningen för vården.

För vårdpersonalen betyder det att de får ny arbetsgivare. Mer än 170 000 kommunalt anställda vårdare ska i framtiden jobba för något välfärdsområde.

Att vårdreformen godkändes betyder också att det snart bli val igen. I januari nästa år ordnas det val. Då får finländarna välja beslutsfattare till de nya välfärdsområdena.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)