Riksdagen inledde höstens arbete

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 13.09.2017

Riksdagsledamöternas semester är slut. Nu väntar en livlig höst.

Förra veckan höll riksdags- ledamöterna sitt första möte i det nyrenoverade riksdagshuset. Renoveringen blev alldeles nyss klar. Ledamöterna drack öppningskaffe och lyssnade på körsång festen till ära.

Riksdagshuset renoverades i ett och ett halvt år. Under renoveringen sammanträdde riksdagen i Sibelius-Akademins hus. Riksdagshuset är 86 år gammalt. Huset har aldrig tidigare renoverats så här grundligt. Nu är allt fixat: vattenledningarna, väggarna, takmålningarna och 3 000 möbler.

Den största förändringen märker man på väggarna i plenisalen. Bronsstatyerna har bytts ut mot de ursprungliga gipsstatyerna som är förgyllda.

Det är öppet hus i riksdagshuset 14-15 oktober och 18-19 november. Då kan vem som helst titta in och bekanta sig med riksdagshuset. Blir livlig diskussion

I höst kommer riksdagen att diskutera åtminstone familje- ledigheterna och underrättelselagen. Med familjeledighet menar man mamma- och pappaledighet och hemvårdsstöd. Regeringen vill att kvinnorna ska börja jobba snabbare efter att de har fått barn. Man vill att papporna och dag- hemmen ska sköta om barnen mera.

Regeringen föreslår att skyddspolisen Skypo ska få rätt att lyssna på folks samtal och följa med internet.

Källor HS, Yle, FNB

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)