Riksdagsvalet blir spännande

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 14.03.2019

Om fyra veckor är det riksdagsval. Just nu verkar socialdemokraterna ha goda möjligheter att vinna valet.

Förra veckan kom Yle med en partimätning. Enligt den har socialdemokraterna (SDP) ett stort väljarstöd. På andra plats är fortfarande Samlingspartiet, men väljarstödet har sjunkit. Också Centerns stöd har minskat. Mätningen visar att Sannfinländarnas stöd ökar.

Många riksdagsledamöter som varit populära i förra valet ställer inte upp i valet den 14 april. Bland dessa finns Mauri Pekkarinen, Mikko Alatalo, Timo Soini, Maria Lohela, Eero Heinäluoma, Stefan Wallin, Ville Niinistö, Anne Berner och Annika Lapintie. Det betyder att det väljs in många nya ledamöter till riksdagen.

Hur ska det gå för Antti Rinne? Han är ordförande för SDP och siktar på att bli statsminister. Rinne var ändå sjukskriven länge ganska kort före valet.

Hur går det för Juha Sipilä och Centern. Vad kommer väljarna att tycka om att vård- och landskapsreformen misslyckades och att regeringen föll?

Hur går det för Harry Harkimo som har bildat en ny grupp som kallas Liike Nyt. Hur går det för Blå Framtid utan Timo Soini?

Partierna ställer också upp en del kandidater som är kända från helt andra sammanhang, så kallade kändisar. En sådan är ishockeyspelaren Sean Bergenheim som ställer upp för SFP, en annan är sångaren Mikki Kauste som ställer upp för de Gröna.

Källor Yle, HS

1 svar på ”Riksdagsvalet blir spännande”

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)