Saga och Oliver populäraste namnen

Text: Betty Marschan, källa Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
Foto: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa
Artikel publicerad: 13.04.2023

En lista på Finlands populäraste förnamn har publicerats. Listan visar favoritnamn för barn födda år 2022 i Finland.

Saga, Ellen och Alva var väldigt populära namn för finlandssvenska bebisar år 2022. Oliver, William och Liam var favoritnamn för pojkar som föddes förra året i Svenskfinland. Det här berättar specialsakkunnig Noora Riskilä vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.

– Det har inte skett några stora förändringar på listan över de populäraste namnen under de senaste åren. Traditionella namn fortsätter att vara populära, säger Riskilä.

Varje år samlas statistik över populära namn i Finland. Statistiken visar favoritnamn för bebisar som föds i svenskspråkiga familjer, i finskspråkiga familjer och i familjer med främmande språk som modersmål.

Det är Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata som följer med namnstatistiken i Finland.

Namnet Saga har varit populärt i många år i svenska familjer

Saga toppar listan för favoritnamn för svenskspråkiga flickor som föddes år 2022. Efter Saga följer namnen Ellen, Alva, Emma och Stella.

I Finland får barn ha mellan 1 och 4 förnamn. Om man räknar med alla förnamn, alltså även andra och tredje förnamnet, är Maria det populäraste flicknamnet från i fjol.

Favoritnamnen för svenskspråkiga pojkar år 2022 var Oliver, William, Liam, Anton och Emil. Om man räknar med alla förnamn barnen fått i fjol, är Alexander det populäraste pojknamnet.

Olivia och Leo är populäraste babynamnen i finska familjer

Favoritnamn i finskspråkiga familjer är Olivia för flickor och Leo för pojkar. Också Aino, Aada, Lilja och Eevi var populära namn bland flickor födda år 2022. Favoritnamnen för finskspråkiga pojkar förra året var förutom Leo även Väinö, Eino, Oliver och Elias.

I Finland finns också många andra språk än svenska och finska. De populäraste flicknamnen i fjol i familjer som talar utländska språk är Sofia, Maria, Olivia, Eva och Emilia. Många pojkar i familjer med utländska språk fick heta Adam, Elias, Muhammad, Mark och Leo.

Det föddes ungefär 46000 barn i Finland år 2022. De flesta barn fick två eller tre förnamn.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)