Sami Virta är Årets klargörare

Text: Ella Airaksinen/ Maria Österlund
Foto: Kaisa Kaatra
Artikel publicerad: 21.11.2019

Sami Virta har fått ta emot pris som Årets klargörare. Han har gjort mycket för lätt språk i Finland.

Sami Virta är en erfarenhetsexpert från Satakunta. Han har intellektuell funktionsnedsättning. Sami Virta har också själv nytta av lättläst och av lätt språk.

På sina utbildningar har Virta berättat om vad han behöver lätt språk till. Han har också berättat varför det är viktigt att samhället erbjuder tjänster på lätt språk. Virta har också varit med om att utbilda läsombud som hjälper människor att läsa.

– Virta fick priset för att han har jobbat bra för lätt språk och för jämlikhet. Det var därför han fick priset, säger Kirsi Pimiä som är diskrimineringsombudsman. Sami Virta är den första personen som själv behöver lätt språk som har blivit vald till Årets klargörare.

Heureka och nätverket Klaara

De två andra kandidaterna till Årets klargörare var vetenskapscentret Heureka och nätverket Klaara vid Helsingfors universitet.

Heureka i Vanda har använt lätlästa texter i många av sina utställningar. Klaara är ett nätverk för forskning inom lättläst och lätt språk. I september i år ordnade nätverket en internationell konferens om lätt språk i Helsingfors.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)