Samlingspartiet och SDP leder i mätningar om EU-valet

Text: Petri Kiuttu, källa Yle
Foto: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Artikel publicerad: 07.06.2024

Samlingspartiet, Socialdemokraterna och Sannfinländarna är de populäraste partierna i Finland inför EU-valet.

Yle publicerade en partimätning om EU-valet torsdagen den 6 juni. Man mätte vilket politiskt parti som är populärast inför EU-valet.

I Yles mätning var Samlingspartiet populärast. Sedan kommer Socialdemokraterna, alltså SDP och Sannfinländarna.

Enligt Yles mätning kan Samlingspartiet få fyra platser i EU-parlamentet. Socialdemokraterna och Sannfinländarna kan båda få tre platser.

Det här skulle betyda att Samlingspartiet skulle få en plats mera än tidigare i EU-parlamentet. Socialdemokraterna och Sannfinländarna skulle också få en plats mera än tidigare.

Enligt Yles mätning skulle Centern och Vänsterförbundet få två platser var i EU-parlamentet. De Gröna skulle få en plats. I så fall skulle Vänsterförbundet få en plats mera än tidigare och De Gröna skulle förlora en plats.

Enligt Yles mätning verkar det som om Svenska folkpartiet, Kristdemokraterna och Rörelse Nu alla skulle bli utan en plats i EU-parlamentet. De skulle alltså få noll platser.

Förhandsröstningen var populär

Förhandsröstningen i EU-valet avslutades på tisdagen. Mera än en miljon finländare röstade på förhand. Det är 25 procent av alla som har rösträtt. Det var flera som förhandsröstade nu än det var i det förra EU-valet år 2019.

Från Finland väljs 15 ledamöter till EU-parlamentet.

Den egentliga valdagen är söndagen den 9 juni.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)