Samlingspartiet populäraste partiet

Text: Petri Kiuttu, källa Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 11.01.2023

Samlingspartiet är det populäraste partiet i Finland. Yle publicerade en ny partimätning i slutet av förra veckan.

Samlingspartiets stöd är 23 procent. Om Samlingspartiet vinner riksdagsvalet blir kanske Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo Finlands nästa statsminister.

Sannfinländarna är det näst populäraste partiet i Finland enligt Yles undersökning. Sannfinländarna gick förbi Socialdemokraterna. Sannfinländarna stöd är drygt 19 procent. Ordförande för Sannfinländarna är Riikka Purra.

Samlingspartiet och Sannfinländarna är i opposition. Oppositionen är de partier som inte hör till regeringen.

Socialdemokraterna, alltså SDP, är det tredje mest populära partiet i Finland. SDP:s stöd är knappt 19 procent. Ordförande i SDP är Sanna Marin. Sanna Marin är också Finlands statsminister. SDP är ett regeringsparti.

Centern är det fjärde största partiet. Centerns stöd är knappt 11 procent. Ordförande för centern är Annika Saarikko. Annika Saarikko är också finansminister. SDP är ett regeringsparti.

De gröna är det femte största partiet. De grönas ordförande är Maria Ohisalo. Maria Ohisalo är miljö- och klimatminister. De gröna är ett regeringsparti.

Det sjätte största partiet är Vänsterförbundet. Vänsterförbundets ordförande är Li Andersson. Li Andersson är undervisningsminister. Vänsterförbundet är ett regeringsparti.

Följande partier i partimätningen är Svenska Folkpartiet (SFP), Kristdemokraterna och Rörelse Nu (på finska: Liike Nyt). Ordförande i SFP är Anna-Maja Henriksson. Anna-Maja Henriksson är justitieminister. SFP är ett regeringsparti.

Kristdemokraternas ordförande är Sari Essayah. Kristdemokraterna är i opposition. Ordförande för Rörelse Nu är Harry Harkimo. Rörelse Nu hör till oppositionen.

Yle publicerade partimätningen i början av år 2023.

Riksdagsvalet hålls om mindre än tre månader. Valdagen för riksdagsvalet är den 2 april.

Riikka Purra är ordförande för Sannfinländarna. Purra fotograferades i Helsingfors den 19 december 2022.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)