Samlingspartiet vann valet

Text: Petri Kiuttu, källor STT, Yle
Foto: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Artikel publicerad: 03.04.2023

Samlingspartiet vann riksdagsvalet. Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo kan börja förhandla om en ny regering. Orpo blir kanske nästa statsminister.

Riksdagsvalet var mycket jämnt. De tre största partierna fick ungefär lika mycket röster. De tre största partierna, Samlingspartiet, Sannfinländarna och Socialdemokraterna (SDP) fick alla fler platser i riksdagen än förut.

Samlingspartiet och Sannfinländarna är de största partierna och de får flest platser i riksdagen. Samlingspartiet får 48 platser i den nya riksdagen. Sannfinländarna får 46 platser och Socialdemokraterna (SDP) får 43 platser i den nya riksdagen.

Samlingspartiet och Sannfinländarna var inte med i den förra regeringen.
Eftersom Samlingspartiet vann valet kan partiordförande Petteri Orpo börja förhandla om en ny regering.

Finland får troligen ny statsminister

SDP:s ordförande Sanna Marin kan troligen inte fortsätta som statsminister. Det är troligen Petteri Orpo som blir nya statsminister.

Sannfinländarna är kanske med i den nya regeringen. Sannfinländarna leds av ordförande Riikka Purra.

Samlingspartiet behöver ha med ett eller flera av de mindre partierna för att kunna bilda regering tillsammans med Sannfinländarna eller SDP. Då kanske Kristdemokraterna eller Svenska folkpartiet kan vara med i regeringen.

Centern, De gröna och Vänstern förlorade

I det här riksdagsvalet var det Centern, De Gröna och Vänstern som förlorade mest. Centern förlorade åtta platser i riksdagen, De gröna förlorade sju platser och Vänstern förlorade fem platser i riksdagen. De här tre partierna var med i den förra regeringen.

Svenska folkpartiet (SFP) fick nio platser i riksdagen. Det är lika många som i förra riksdagen. Kristdemokraterna fick fem platser i riksdagen och Rörelse nu fick en plats i riksdagen.

72 procent av finländarna som har rösträtt, röstade i valet. Valdagen var söndagen den 2 april.

Tre partiordföranden.
De tre största partiernas ordföranden: SDP:s Sanna Marin (till vänster), Sannfinländarnas Riikka Purra och Samlingspartiets Petteri Orpo. Bild Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

 

Röstfördelningen i riksdagsvalet

Grafisk bild över valresultatet.
Den grafiska bilden visar hur rösterna i riksdagsvalet fördelade sig mellan de olika partierna. Samlingspartiet vann valet, men skillnaderna var små mellan de tre största partierna. Näst mest röster fick Sannfinländarna. På tredje plats kom SDP. De tre största partierna klarade sig alla bra i valet. Bild: Heidi Ahlström

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)