Sanna Marin blir statsminister

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 10.12.2019

Sanna Marin blir Finlands nya statsminister. Den 34-åriga Marin är världens yngsta statsminister.

Förra veckan bad Antti Rinne om avsked från jobbet som statsminister. I söndags valde socialdemokratiska partiet, alltså SDP, Sanna Marin till ny statsminister. Det är SDP som får göra det här valet eftersom SDP är det största partiet i riksdagen. Antti Rinne blir nu i stället andra vice talman i riksdagen.

Det är samma fem partier i Sanna Marins regering som det var i Antti Rinnes regering. Också regeringsprogrammet är likadant som förut. Några ministrar har ändå fått nya uppgifter. Den största förändringen är att Centerns ordförande Katri Kulmuni blir finansminister.

Det är nu ovanligt många kvinnor i den politiska toppen i Finland. Förutom Marin och Kulmuni finns det tre andra kvinnor som partiledare. Li Andersson leder Vänsterförbundet. Maria Ohisalo leder De gröna. Anna-Maja Henriksson leder Svenska folkpartiet.

Sanna Marin föddes i Helsingfors. Hon har ändå vuxit upp i Tammerfors. Redan som ung gick Sanna Marin med i SDP. Hon blev känd som en effektiv ordförande i Tammerfors stadsfullmäktige.

Marin är den populäraste politikern i SDP. Hon fick närmare 20 000 röster i riksdagsvalet i våras.

Marin har en dotter som snart fyller två år.

Källor Yle, Iltasanomat

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)