Sanna Marin lämnar riksdagen

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, HS, STT
Foto: Lehtikuva / Markku Ulander
Artikel publicerad: 08.09.2023

Riksdagsledamoten Sanna Marin ska sluta i riksdagen. Marin har bett om avsked eftersom hon har fått ett nytt jobb inom en internationell organisation.

Sanna Marin berättade på torsdagen att hon lämnar riksdagen. Marin har valts till strategisk rådgivare vid Tony Blair institutet. Tony Blair är en före detta premiärminister i Storbritannien. Han var premiärminister åren 1997-2007.

Tony Blair institutet är en stiftelse som ger råd till regeringar och politiska ledare. Institutets huvudkontor ligger i Storbritanniens huvudstad London. Institutet har ändå verksamhet i mer än 30 länder.

Sanna Marin fick över 35 000 röster i riksdagsvalet i våras. I torsdags sade Marin att hon är tacksam mot alla de människor som röstade på henne i valet. Marin sade också att hon kanske i framtiden kommer tillbaka till politiken i Finland. Hon sade att hon kanske kan ställa upp i riksdagsvalet någon gång igen senare.

Sanna Marin är Finlands tidigare statsminister och partiet socialdemokraternas tidigare ordförande. Hon är 37 år gammal.

Det är Lotta Hamari som får Sanna Marins plats i riksdagen. Hamari är 37 år gammal, hon kommer från Tavastkyrö i Birkaland och är doktor i hälsovetenskap.

Sanna Marin vid mikrofoner.
Sanna Marin svarade på journalisterna frågor i riksdagen den 7 september. Bild Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)