Sannfinländarna till regeringen

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 20.05.2015

Finland får en regering där de tre stora partierna är med. De tre är Centern, Sannfinländarna och Samlingspartiet.

Det är Centerns Juha Sipilä som leder regeringsförhandlingarna. Han blir troligen också följande statsminister. Sipilä startade regeringsförhandlingarna på fredag för en dryg vecka sedan. Sipilä säger att regeringsprogrammet ska vara klart inom maj månad. Den nya regeringen ska börja sitt arbete i juni.

Både Sipiläs parti Centern och Alexander Stubbs parti Samlingspartiet har varit med i många regeringar. För Timo Soinis parti Sannfinländarna är det ändå första gången de ska vara med i regeringen.

Alla tre partier som nu är med i regeringsförhandlingarna har godkänt Sipiläs förslag om att staten behöver spara fyra miljarder euro. Partierna är också eniga om att skatterna inte ska höjas. I regeringsförhandlingarna diskuterar man bland annat  Finlands relation till EU, Finlands utrikes- och säkerhetspolitik och  politiken som berör invandringen.

Sannfinländarna och samlings- partisterna brukar tycka olika om EU och om invandringen. Sannfinländarna brukar vara kritiska till EU och de brukar vilja ha en strängare invandringspolitik.

Regering med 13 ministrar? Juha Sipilä vill minska på antalet ministrar. I den nya regeringen ska det finnas ungefär 13 ministrar. Det största partiet Centern skulle då få fem ministerplatser. Samlingspartiet och Sannfinländarna skulle bägge få fyra ministerplatser.

Det är Sipilä som blir statsminister. Troligen blir Soini finansminister och Stubb utrikesminister.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)