Sauli Niinistö är president i sex år till

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 31.01.2018

Sauli Niinistö var helt överlägsen i presidentvalet. Han valdes direkt i första omgången. Han är Finlands president i sex år till.

Alla opinionsmätningar före valet hade visat att president Niinistö är mycket populär. Ändå var det många som trodde att det skulle bli en omgång till i valet. Men det blir det inte.

Niinistö omvaldes direkt med 62,7 procent av rösterna. Näst mest röster i valet fick De grönas kandidat Pekka Haavisto. På tredje plats kom Sannfinländarnas kandidat Laura Huhtasaari.

– Kära människor. Ett varmt tack till Er! Det är fantastiskt att få vara president för ett så fint land som Finland, sade Sauli Niinistö enligt HBL när valresultatet var klart.

I sitt segertal sade Niinistö att Finland är världens mest stabila land. Han sade att ett litet och stabilt land är starkare än ett stort och bräckligt land.

Niinistö sade att han tyckte det hade varit en bra valkampanj. Han var glad över att han inte hade behövt vara elak mot någon av sina motkandidater.

Samlingspartiets ordförande, finansminister Petteri Orpo var mycket nöjd med valresultatet.

– Det här visar att finländarna är nöjda med Sauli Niinistö, sade han.

Orpo var också glad över att staten sparar 10 miljoner euro när det inte blir någon andra omgång i valet. De pengarna kan gå till att avkorta statsskulden.

Källor HBL, HS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)