Singh får ha turban på jobbet

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 11.03.2014

Busschauffören Gill Sukhdarshan Singh från Vanda får ha sin turban när han kör buss.

För ett år sedan meddelade Singhs arbetsgivare Veolia Transport honom att han måste sluta bära turban på jobbet. I januari kontaktade Singh polisen.

Polisen kom fram till att det inte stod någonting i transportbranschens kollektivavtal som hindrade en sikh från att ha turban på jobbet. Arbetsgivaren Veolia Transport tog då bort förbudet. Singh är glad över beslutet.

– Det är ett bra beslut. Jag har rätt till min egen religion och jag får ha min turban. Finland är ett fritt land, säger Singh i en intervju för tidningen Metro.

Singh är född i Punjab i Indien. Han har bott i Finland i 28 år och har kört buss i 12 år. Han är finsk medborgare, är gift och har barn.

Det bor många sikher i Storbritannien, och där är det vanligt att män bär turban på jobbet.

5 svar på ”Singh får ha turban på jobbet”

  1. Jag tycker att det är viktigt att man kan bära vad som helst. Det borde vara en självklarhet att alla har rätt till egna religion. Det är helt ofarligt att låta man vara personliga. Det finns många seriösare sakerna att oroa oss för.

    Svara
  2. Jag ser upp till sådana invandrare som Singh som inte är rädd för hålla honom själv och försvara hans religion. Jag är invandrare, men jag är ung och därför är det ibland svårt att kämpa för egen åsikt eller rött emellan andra ungdomar. Men jag har lyckligtvis inte diskrimineringen här i Finland. Den nyhet är nog bra exempel för alla oss, för medborgare också, hur vara diplomatiskt modig.

    Svara
  3. Det är jätteviktigt att alla människor har rättigheter till sina egna religion. Jag är av den åsikten att det är rätt att Singh kan bär turban på jobbet. I grund och botten, är Finland ett fritt land. Här finns ont om begränsningar.

    Svara

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)