Sjukhusens akutmottagningar är överfulla

Text: Petri Kiuttu, källa Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 19.12.2022

Sjukhusens akutmottagningar är överbelastade. Patienter kan inte skickas vidare för vård till sjukhusens avdelningar.

Sjukhusens akutmottagningar är överfulla. Akutmottagningen, eller akuten, är den avdelning på sjukhuset som patienter besöker om de plötsligt blir sjuka. På akuten ska man få vård genast, alltså akut vård.

Nu finns det alltför många patienter på akuten. Akutmottagningarna i olika delar av Finland är överbelastade. Orsaken till den svåra situationen är att det inte finns tillräckligt med sjukskötare på sjukhusen. Det finns inte heller tillräckligt med vårdplatser.

Situationen är allvarlig. Många patienter får vänta väldigt länge på läkare på akutmottagningen. Till exempel i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS har en del patienter väntat på akuten i flera dagar.

Akutmottagningarna är fulla eftersom patienterna inte kan skickas vidare till andra sjukhusavdelningar för att få fortsatt vård. De blir kvar på akuten längre än de borde.

Vissa sjukhus är så fulla att de inte kan ta emot patienter som kommer med ambulanser. Ambulanserna transporterar patienter som behöver vård genast.

På sjukhusen är personalen orolig. Situationen kan bli ännu värre under julen. Några sjukhusavdelningar måste stängas eftersom det inte finns tillräckligt med sjukskötare.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)