Sjukvårdsdistriktet i Satakunta fick LL-priset

Text: LL-Bladet
Foto: Kaisa Kaatra
Artikel publicerad: 15.06.2015

Selkokeskus LL-delegation har gett årets LL-pris till Satakunta sjukvårdsdistrikt.

I prismotiveringen står det att det är enkelt för vem som helst att vara patient i det här sjukvårdsdistriktet, eftersom man kan få informationen i lättläst form.

Priset delades ut till sjukvårdsdistriktets representanter i Björneborg på måndagen.

Sjukvårdsdistriktet i Satakunta har under flera år producerat information till patienterna på lättläst finska. Också webbsidorna som är avsedda för allmänheten är på lättläst finska.

– Det här sjukvårdsdistriktet har i flera år satsat mycket resurser på att producera lättläst information. Resultatet är den största mängden lättläst material som en offentlig aktör någonsin har producerat, säger Leealura Leskelä som är utvecklingschef på finska Selkokeskus.

– Det sjukvårdsdistriktet i Satakunta har gjort passar dessutom väldigt bra ihop med årets tema. Selkokeskus och LL-Center är med i en kampanj för klart myndighetsspråk. Statens och kommunens instanser uppmanas att använda ett redigt och bra språk, och att inte heller glömma bort det lättlästa, säger Leskelä.

Satakunta sjukvårdsdistrikt har producerat lättläst material sedan 2012.

– Först tänkte vi göra lättläst material till de specialgrupper som man tänker sig att behöver lättläst. Men vi märkte att det var svårt att ta reda på vem som behöver lättläst. Vi fattade då ett beslut om att all vår information riktad till patienter ska vara lättläst, berättar Riikka Törnroos som är projektplanerare på sjukvårdsdistriktet.

Årets LL-pris är ett pris som vart annat år delas ut till en person eller en organisation som har främjat lättläst information och språkligt stöd till personer som behöver information på ett språk som är lite enklare än vanligt.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)