Ska kvinnor kallas till uppbåd?

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 26.02.2020

Många finländska män gör inte längre värnplikten. Försvaret vill ha mera soldater och undrar om fler kvinnor kunde göra militärtjänst.

Finland har allmän värnplikt, men den gäller bara män. Alla män kallas till uppbåd när de fyller 18 år. På uppbådet undersöker man männens hälsa och pratar om hur och var de kan göra sin militärtjänst.

Ungefär 30 000 män kallas till uppbåd varje år. Alla dessa män gör ändå inte militärtjänst. En del blir befriade av hälsoskäl. En del väljer att göra civiltjänst. En del börjar sin militärtjänst men avbryter den.

Ungefär en tredjedel av männen gör inte sin militärtjänst. Det här bekymrar Försvars- makten. Försvarsminister Antti Kaikkonen funderar nu om man borde kalla också kvinnorna till uppbåd.

– De kvinnor som har gjort frivillig militärtjänst har ofta klarat sig bra, säger Kaikkonen i en intervju för Yle.

Ungefär 20 000 unga finländare gör värnplikt varje år. Av dess är ungefär 1 000 kvinnor. Försvarsministern hoppas att fler unga än nu vill göra militärtjänst.

Många anser att det är orättvist att värnplikten gäller bara män och inte kvinnor. Terhi Hakola är vice ordförande i Reservistförbundet. Hon säger att krigföringen har förändrats. Det finns många uppgifter i försvaret som passar kvinnor.

Källa Yle, Försvarsmakten

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)