Skolorna öppnar sina dörrar igen

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 14.05.2020

Eleverna har idag återvänt till sina skolor. Distansundervisningen avslutas och nu får eleverna gå till skolbyggnaden igen.

Men eleverna studerar inte helt lika som de gjorde före coronakrisen började. Utbildningsstyrelsen har gjort upp många regler och riktlinjer om hur man ska vara i skolorna för att hindra coronaviruset från att spridas.

Utbildningsstyrelsen rekommenderar att eleverna är på tillräckligt avstånd från varandra. De ska tvätta händerna ofta. Eleverna delas in i grupper som sedan hålls åtskilda. Inga gemensamma tillställningar ordnas i skolorna den här våren.

Enligt utbildningsminister Li Andersson är det möjligt att skolorna kommer att fortsätta med distansundervisning nästa höst. Om coronaviruset sprids på nytt kommer skolorna kanske ordna distansundervisning efter sommarlovet. Kommunerna kan också stänga enskilda skolor om coronaviruset spridits där.

Det har redan upptäckts en hel del information om hur coronaviruset sprids bland barn. Coronaviruset sprider sig inte lika lätt mellan barn som mellan vuxna. I Sverige har skolorna varit öppna under hela coronakrisen. Det har upptäckts att coronaviruset inte sprids från skolor till andra delar av samhället. Coronaviruset smittar mest från andra vuxna personer.

De flesta av eleverna har idag återvänt till skolan. Men det finns också barn som tillhör någon riskgrupp och därför helst ska hållas hemma. En elev kan stanna hemma om orsaken är till exempel en svår lung- eller hjärtsjukdom. Barnets läkare tar ställning och ger råd i sådana fall.

Dessutom rekommenderar Utbildningsstyrelsen att eleven hålls hemma vid minsta lilla förkylningssymtom.

Källa: STT

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)