Skolskjutningen i Vanda upprör

Text: Petri Kiuttu, källa STT
Foto: Lehtikuva /Markku Ulander
Artikel publicerad: 03.04.2024

Det skedde en skjutning i en skola i Vanda på tisdagen. En elev dog och två skadades allvarligt.

Polisen misstänker att det var en 12-årig elev som sköt på sina skolkompisar. Skolskjutningen inträffade tisdagen den 2 april. Polisen alarmerades till den finska skolan Viertolan koulu i Bäckby i Vanda vid 9-tiden på morgonen.

En pojke dödades och två flickor skadades allvarligt. Eleverna gick på klass sex. De skadade eleverna vårdas på Nya barnsjukhuset i Helsingfors.

Den ena skadade flickan är finsk medborgare. Den andra skadade flickan är medborgare både i Finland och i Kosovo.

Polisen misstänker att skytten var en 12-årig elev. Han togs fast i Brobacka i norra Helsingfors vid 10-tiden på tisdagen. Också de elever som blev skjutna är 12 år gamla. De gick alla på samma klass.

När polisen har frågat har eleven medgett att han sköt i skolan. Inga andra elever misstänks för skolskjutningen. Polisen undersöker det skedde som mord och mordförsök.

Polisen har berättat att vapnet som användes var ett handeldvapen som kallas revolver. Det var ett lagligt vapen som ägs av skyttens släkting.

tre ministrar
Det hölls en presskonferens om skolskjutningen på tisdagen. Från vänster inrikesminister Mari Rantanen, statsminister Petteri Orpo och undervisningsminister Anna-Maja Henriksson. Bild Lehtikuva/ Antti Aimo-Koivisto

Stor sorg

Statsminister Petteri Orpo sade på tisdagen att skolskjutningen ska utredas ordentligt. Orpo säger att det som har skett är mycket upprörande. Statsministern uttryckte sitt deltagande i sorgen till offrets familj och närstående.

På onsdagen vajade flaggorna på halv stång i Finland. Det kallas sorgflaggning. Det är ett sätt att visa att man sörjer och minns dem som har dött. Sorgflaggningen tar slut när solen går ner på kvällen.

statsrådsborgen med flagga
Finlands statsflagga på halv stång i statsrådsborgen i Helsingfors den 3 april. Bild Lehtikuva/ Antti Aimo-Koivisto

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)