Snart är det örfilsdagen!

Text: Matti Välimäki
Foto: Matti Välimäki
Artikel publicerad: 23.09.2014

Den 4 oktober är det den nationella örfilsdagen i Finland.

Örfil är en bulle som är fylld med kanel, socker och smör. Ofta finns det också kardemumma i degen. En örfil påminner till utseendet om ett öra. Det är därifrån namnet kommer. När man bakar örfilar rullar man ihop degen på samma sätt som när man gör rulltårta.

Café Brahe i Åbo är känt för att ha stora och goda örfilar. Bullen ryms knappt på assietten. Hessu Martikainen som driver kaféet säger att örfilarna är Finlands nationalskatt.

– Många kommer ihåg de goda örfilarna från sin barndom. Då var det mamma eller mormor som bakade. Doften av bullar väcker många minnen till liv.

Martikainen berättar att det är vanligt att någon köper med sig örfilar till kaffet på jobbet.

– Att komma med en påse örfilar är ett bra sätt att få alla på gott humör, säger han.

Örfilar intresserar utomlands

Den senaste tiden har det funnits ett intresse för finländska örfilar också utomlands. Det finns ett finländskt kafé i London i England där det säljs örfilar. Snart kan man köpa finländska örfilar också i Afrika. Löparen och författaren Wilson Kirwa är med i ett företag som ska börjar baka örfilar i Kenya i Afrika. Också USA:s ambassadör Bruce Oreck har flera gånger offentligt berömt de finländska örfilarna.

– Man äter örfilar också i Sverige men där är de lite annorlunda. Och svenskarna kallar de här bakverken för kanelbullar, säger Martikainen.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)